מתקני חניה אוטומטיים הפכו בשנים האחרונות לפתרון פופולרי באזורים עירוניים צפופים, בהם הקרקע יקרה והצורך בחניה גבוה. אחד המרכיבים המרכזיים במערכות אלו הוא המעלית – רכיב טכנולוגי שמאפשר שינוע של רכבים בין קומות ומפלסים בצורה אוטומטית, מהירה ובטוחה. קיימים מספר סוגים של מעליות במתקנים אלו, שכל אחד מהם מותאם לצרכים תפעוליים והנדסיים שונים.
הסוג הנפוץ ביותר הוא מעלית הרכב האנכית, המעלה או מורידה את הרכב בין קומות החניה. יש מעליות עם 4 עמודים, אחד בכל פינה, ויש מעליות הידראוליות אשר מתחברות לקיר המרתף ומופעלות ע"י בוכנות שמן. מעליות עם עמודים דורשות בדרך כלל משקל נגד ומעליות הידראוליות דורשות משאבה הידראולית וחיזוק של קיר הבניין לתמיכת המעלית. במקרים מסוימים משולבת המעלית עם מנגנון סיבוב רכבים שמאפשר להכניס ולהוציא את הרכב עם הפנים קדימה. סוג נוסף הוא מעלית אופקית-אנכית משולבת, שפועלת גם על ציר אנכי וגם על ציר אופקי, ומשמשת בעיקר במערכות מתקדמות וקומפקטיות במיוחד. לבסוף, קיימות מעליות "מספריים" אשר לא מתחברות לקיר ולא דורשות עמודי קונסטרוקציה, אך הן בדרך כלל איטיות יחסית למעליות עם עמודים.
הבחירה בין הסוגים השונים תלויה בגורמים רבים: סוג הדיפון והקונסטרוקציה, שטח החניון, מספר כלי הרכב שיש לשרת, מהירות התפעול הנדרשת, גובה המבנה, תנועתיות צפויה ועוד.
כאן נכנס לתמונה יועץ מתקני החניה, שתפקידו חיוני בתכנון ובביצוע הפרויקט. היועץ מנתח את צרכי האתר, את מגבלות הקרקע והתנועה, ובוחר יחד עם המתכננים את סוגי המעליות ותצורת מתקן החניה המתאימה ביותר. בנוסף, יועץ מתקני החניה בוחן את ממשקי הבקרה, את יכולת האחזקה השוטפת, את אמינות המערכות ואת התאמתן לתקנים רלוונטיים.
תפקידו של היועץ אינו מסתכם בבחירה בלבד – הוא גם מלווה את תהליך ההתקנה, מוודא עמידה בדרישות הלקוח, ומתאם בין הגורמים המקצועיים (מהנדסי מכונות, חשמל, תנועה ואדריכלים) להבטחת אינטגרציה מלאה בין המערכות.
לסיכום, מעליות במתקני חניה אוטומטיים הן מרכיב קריטי בתפקוד המערכת, והצלחת שילובן תלויה בתכנון מדויק ומקצועי בהובלת יועץ מתקני החניה. באמצעות תכנון נכון, ניתן להשיג ניצול מרבי של השטח, חוויית משתמש חלקה ובטיחות גבוהה.