צרו איתי קשר: 0549452353

מאמרים

האם יש תקן למתקני חניה בישראל?

אחת השאלות הכי נפוצות שעולה אצל הרבה יזמים ואדריכלים כאשר הם פונים אלי בתור יועץ למתקני חניה, היא האם קיים תקן למתקני חניה בישראל ואם כן, כיצד ניתן לדעת האם מתקן חניה מסוים עומד בתקן? התשובה, כמו תמיד בנושאי רגולציה, היא מורכבת.

קיים תקן למתקני חניה בישראל!

מצד אחד, בהחלט קיים תקן למתקני חניה בישראל וזהו התקן הישראלי ת"י 5437. תקן זה תורגם מגרמנית מהתקן האירופאי למתקני חניה הEN14010. התקן מתייחס בעיקר לנושאי בטיחות, כלומר קודם כל בטיחות המשתמשים במתקני החניה. התקן מתאר שלל אמצעי בטיחות, כגון: מעקות או מאחזי יד במכפילי חניה, נעילה מכאנית במתקני הרמה הכלולים במתקני חניה אוטומטיים, פאנל צד במכפילי חניה, מושג ה"לחיצה המתמדת" או באנגלית Hold to Run בהפעלה של מתקני חניה מכאניים או חניונים חצי אוטומטיים ועוד.

התקן הישראלי למתקני חניה לא נאכף!

עם זאת, התקן הישראלי למתקני חניה לא פורסם ברשומות ולא אושר ע"י משרד העבודה ומשרד התחבורה כתקן מחייב. המשמעות היא שהתקן אמנם קיים, אבל לא נאכף בפועל ואף לא נבדק ע"י מכון התקנים הישראלי. הגורם היחיד שמוסמך נכון להיום לבדוק את התקן ואכן בודק אותו, במקרים מסוימים, הוא בודק מוסמך למתקני הרמה מטעם משרד העבודה. כלל העיריות בישראל מחייבות יזמים להציג בדיקה מטעם בודק מוסמך של משרד העבודה לקראת ההגשה לטופס 4 לבניינים.

כתוצאה ממצב הביניים לעיל, כל חברה מחליטה בעצמה איזה בודק מוסמך היא מזמינה לבדוק את המתקנים שלה, מה שמאוד מזכיר הזמנת חתול לשמור על השמנת. ישנם הרבה בודקים מוסמכים שמציגים בדיקה של מתקני החניה שהם בודקים, אבל בפועל, לא בודקים את התקן עצמו, אלא רק מפנים אליו ובודקים מתקני חניה כאילו היו מתקני הרמה בלבד. התוצאה היא שהתקן לא רק שלא נאכף, אלא ברוב המקרים הוא אף לא נבדק מבחינת היבטי הבטיחות העיקריים הקיימים (או לא קיימים) במתקן החניה.

כיצד לשמור על בטיחות המשתמשים במתקני חניה?

הרבה ספקים של מתקני חניה, כולל מתקני חניה אוטומטיים, מכפילי חניה ומתקני חניה חצי-אוטומטיים, מביאים בודקים שלא בודקים את התקן בכוונה משום שהמתקנים שהחברות הללו מוכרות פשוט לא עומדות בתקן. התוצאה היא מתקנים מסוכנים – על כל המשתמע מכך – מתקני חניה מסוכנים לחיי אדם!

אני בתור יועץ למתקני חניה מכיר את התקן ת"י 5437 לעומקו ויודע לבדוק האם מתקני חניה מסוימים עומדים או לא עומדים בדרישות הבטיחות של התקן. יותר מזה, אני בתור יועץ למתקני חניה יכול להגדיר דרישות מינימום לספק, בכדי שהמתקנים שהוא מציע כן יעמדו בתקן או לפחות לא יסכנו את חיי הדיירים / משתמשים / עוברי אורח.
רוצים לשמוע עוד? מוזמנים ליצור איתי קשר!